Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Димитров: Мостовете между България и Македония трябва да имат здрава

Общество

Проф. Димитров: Мостовете между България и Македония трябва да имат здрава

Снимка:

Днешната седма по ред среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси завърши без особен напредък, но и двете страни изразиха оптимизъм, че тя може да се превърне в основа за намирането на решения в бъдеще, съобщи БГНЕС.

Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров я определи като „най-безплодната, но в никакъв случай не най-спокойната среща“. Той определи разговорите като много интензивни и заредени с много емоция. „За да се стигне до тази ситуация означава, че имаме много дълбоки различия в интерпретациите на миналото и преди всичко на начина, по който искаме да решим спорните въпроси и да сведем до минимум това, което ни пречи да вземем най-положителното от миналото“, заяви проф. Димитров. Той още веднъж подчерта, че в договора е заложена идеята за общото минало на двата народа, а също така за общото честване на историческите личности на това минало. „В предишните срещи бяха направени крачки напред, но от миналата среща като че ли усетихме липсата на готовност да се направят стъпки напред. За нас е много важно да продължим работата в духа не на компромисите, а на основата на съгласието, което може да бъде постигнато на базата на разбиране на самите аргументи. В тази комисия повечето от нас сме историци и за нас е важно, когато разсъждаваме за миналото да не го превръщаме в обект на конюнктурни интереси“, заяви той.

Историкът съобщи, че следващата среща трябва да се състои в средата на месец октомври. Той изрази оптимизъм, че на нея все пак ще бъде постигнат напредък.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че не на всяка среща може да бъде постигнат напредък, но целта на Македония е да бъде постигнат компромис.

„Не можем постоянно и на всяка среща да постигаме решения и да има значителен напредък. Дебатите през тези два дни показаха, къде трябва да бъдат насочени нашите усилия. Вярвам, че тя е една добра основа за следващите срещи, на която отново ще бъде разгледана темата за Гоце Делчев“, заяви македонският учен.

Той подчерта, че Гоце Делчев трябва да бъде честван заедно от двата народа и трябва да се превърне в мост, който да насърчи още повече добросъседството между тях.

От своя страна неговият български колега допълни, че мостовете трябва да имат здрави основи. „Големите крачки към разбирателството не могат да бъдат с краткотрайни измерения. Всичко, което правим трябва да бъде насочено към нещо солидно и трайно във взаимоотношенията между двете държави“, обобщи проф. Димитров.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още