Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

Общество

Проф. Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

Проф. Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно - Tribune.bg
Снимка:

Имунната система не трябва да е силна, трябва да е балансирана

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект, тоест ефектът, който е предизвикан директно от вируса и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система. При някои хора се проявява класически имунопатичен ефект“, коментира пред БНР проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница „Св. Иван Рилски“ във връзка с клиничния имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при COVID-19.

„Трудно може да се определят контингентите, които биха реагирали по този начин, но във всички случаи опитите за предварително изкуствено подсилване на имунитета чрез имуностимуланти с идеята, че когато е силен имунитетът, няма да ме хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“, подчерта имунологът.

По неговите думи един от най-неблагоприятните завършеци на заболяването COVID-19 e с реакцията на имунната система, която се изразява чрез т. нар. цитокинова буря.                 

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.

„Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната система не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания“, категоричен е той.                            

Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С, посочи проф. Кюркчиев.

„Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря“, заяви той.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

„Може би към края на лятото на следващата година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира“, отбеляза проф. Кюркчиев.

Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега, посочи той.

„Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина“, посъветва специалистът.

„От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента“, коментира още проф.Кюркчиев.                                    


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети