Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Габровски: Взривът в „Пирогов“ не е заради неизправност в кислородната инсталация

Общество

Проф. Габровски: Взривът в „Пирогов“ не е заради неизправност в кислородната инсталация

Проф. Габровски: Взривът в Пирогов не е заради неизправност в кислородната инсталация - Tribune.bg
Снимка:

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор твърди същото

"Тече следствие, което трябва да установи причината. Първоначалната версия беше за взривена кислородна бутилка. Няма такова нещо, няма кислородна бутилка. Там имаме т.нар. кислородна инсталация, която осигурява тези газове до пациентите. Тези инсталации са изправни, нямаме съмнение. Единствено един от пациентите е имал нужда от повече кислород. Има служител, който ежедневно отговаря за тези системи, нямаме съмнение за неизправност в газовата система.“ Това заяви пред bTV Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов" по повод взрива, в който загинаха двама пациенти.

"Всички се обединиха, просто е невероятно. Няколко екипа на МВР и патрулни екипи са се явили веднага на място, 12 коли на пожарната, пълна подкрепа от столична община и кмета Фандъкова. Намерихме бърза реакция и съпричастност от всички институции. За щастие големите щети са само в стаята на взрива", допълни още проф. Габровски.

Въпреки взрива болницата не преустанови работата си. "Пирогов" не спря да работи. Свикнали сме да работим в извънредни условия", каза проф. Габровски.

Междувременно и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) излезе с позиция по случая. „Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор“, пише в нея. И още: „ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация".

От агенцията са категорични, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема