Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Георги Рачев: Лятото продължава още месец

Общество

Проф. Георги Рачев: Лятото продължава още месец

Проф. Георги Рачев: Лятото продължава още месец - Tribune.bg
Снимка:

В четвъртък ще има места с много интензивни валежи

На златно и топло време ще се радваме още месец с приближаването на есента, коментира пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев. По думите му заради студен фронт, който ще премине през страната ни, в сряда и особено в четвъртък температурите ще намалеят до 24-25 градуса. Чакат се и гръмотевични бури, но после ни очаква добро време.

„Сутрешните температури нормално няма да бъдат повече над 20 градуса. Идва времето на облекло „зелка“, дамите да си спомнят чорапогащниците, но това ще стане чак след 10 септември. От метеорологична гледна точка поне 3-4 седмици още ще има пълноценно лято с 26-27 градуса през деня и 18-19 сутрин. Никакъв проблем за море“, уточни климатологът. Той допълни, че морската вода няма да изстине бързо от сегашните 25-26 градуса.

проф. Рачев потвърди, че между 3 и 4 градуса над нормите е до момента август, като по всяка вероятност и този месец ще отбележи температурен рекорд. Тазгодишният месец юли се оказа най-горещият в света, откакто се правят измервания. На места, обаче, и капка дъжд не е паднала.

„Сега в четвъртък ще има места с много интензивни валежи, но на малка територия. Събота и неделя също може да вали“, предупреди климатологът. Той напомни, че дъжд е завалял в най-високата точка на Гренландия - над 2600 м.

„Да се замислим, че горим 15 млрд. тона фосилни горива - нефт, природен газ, въглища, затова и емитираме всяка година между 33 и 37 млрд. тона въглероден диоксит. Част се поема от световния океан, но друга голяма от атмосферата и това одеалце затопля земната атмосфра“, посочи проф. Рачев. Поради това последните 5 г. са най-топлите, а за последните 100 г. нивото на световния океан се е повишило с 18 см, като до края на века прогнозите са за нови 25, или 90 см общо потапяне.


Етикети лято, месец
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети