Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу ковид остава висок

Общество

Проф. Гетов: 6 месеца след ваксиниране имунитетът срещу ковид остава висок

Снимка:

Ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са с едно и също международно непатентно наименование

Има данни, че шест месеца след ваксиниране имунитетът от ковид ваксината остава висок, коментира за БНТ проф. Илко Гетов българският представител в Европейската агенция за лекарствата.

„Ваксините - на "Пфайзер" и "Модерна", са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология - информационно РНК. Различават се по броя на дозите и методите на съхранение“, посочи проф. Илко Гетов. Той отхвърли твърдението, че одобрението на ваксината на "Модерна" се е забавило. „Първоначалният график беше 12 януари, в последствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина“, изтъкна специалистът. Той не се ангажира със срок кога първите дози от ваксината на "Модерна" ще бъдат доставени у нас.

По думите му на този етап изследвания по отношение на влиянието на ваксините срещу COVID-19 върху естествената способност за зачеване /фертилитет/ не са правени.

„Новата ваксина на "Модерна" е с един месец по-дълъг срок на годност - 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания“, уточни проф. Гетов. Той препоръча всеки да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, тъй като за няколко групи хора не е препоръчителна ваксинация - при хипералергичните и имунокомпроментирани пациенти, при хората с обострено заболяване към момента на ваксиниране и тези, които са на терапия за разреждане на кръвта.

Към страничните ефекти на ваксината на "Модерна" се наблюдават болка на мястото на убождане, лека температура, главоболие и леко замайване.

„Това е стандартно за всички ваксини“, категоричен е проф. Гетов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още