Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЦЖ ваксината стимулирала клетки, които убивали вируса

Общество

БЦЖ ваксината стимулирала клетки, които убивали вируса

Снимка:

Забавянето на имунизациите на децата заради извънредното положение няма да бъде проблем, смята проф. Ива Христова

БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет, вроденият имунитет, т.е. тези клетки, които са свързани с убиването на вируса. Това заяви пред bTV проф. Ива Христова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Малко е рано да се даде заключение дали БЦЖ ваксината е това, което очакваме, но така или иначе има първоначални данни“, коментира  тя.

 „Знае се, че при ваксиниране с БЦЖ ваксина, тя много благоприятно се отразява на тези наши неспецифични стражи в организма, които имаме за среща с каквато и да е инфекция. В тази връзка вече са започнати и клинични изпитвания на БЦЖ ваксина върху доброволци, върху медицински лица и голяма група в Австралия, така че се очаква ефект, но е рано да се каже“, отбеляза проф. Ива Христова.

По отношение създаването на ваксина срещу коронавирус тя обясни, че при разработването на ваксини има няколко етапа, които трябва да се спазват, но в условия на пандемия те могат да бъдат съкратени.

По нейните думи забавянето на имунизациите на децата заради извънредното положение няма да бъде проблем.

С решение на Националния оперативен щаб имунизационният календар беше възстановен. Въпреки това тревогата у част от родителите остава. Тя е свързана с изтичащи срокове и тестовете за коронавирус.

„Всяка година има отлагане във връзка с епидемиите от грип, тази година е малко повече, но няма да даде отражение“, категорична беше проф. Христова.

Тя обясни, че началната ваксинация при бебетата не е фиксирана. За по големите деца определяща е възрастта и отново няма фиксирана дата.

Проф. Христова припомни, че противопоказание за ваксиниране е активната инфекция – клинично изявена и със симптоми.

„Това е нещо, което педиатърът определено може да прецени, съответно да отложи за известно време имунизацията“, посочи проф. Христова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още