Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Илко Гетов: В края на март очакваме втора версия на разрешените COVID ваксини

Общество

Проф. Илко Гетов: В края на март очакваме втора версия на разрешените COVID ваксини

Снимка:

По думите му обновените препарати ще трябва да пазят от „Делта“, „Омикрон“, както и от бъдещи варианти на вируса

В края на март очакваме втората версия на разрешените ваксини, обяви проф. Илко Гетов, който е българският представител в Европейската агенция по лекарства.

„Според ЕК и СЗО подсилващите дози, четвърти, пети шести и н-ти бустер, не е работеща тактика, а трябва нова версия на ваксините, това се очаква да стане“, добави той.

„Европейската агенция по лекарствата е една от най-рестриктивните в света, затова са разрешени само 5 ваксини от наличните над 10-11 в света. По искане на компаниите, които разработват ваксините, в случая „Пфайзер“ и „Модерна“, ще се работи върху версия две или надградена версия, която да включва защита от „Делта“, „Омикрон“ и бъдещи варианти. В края на март се очаква тази „ъпдейтната“ версия“, добави Гетов.

Той коментира и мерките:

„Не е вярно, че 80% от българското население не подкрепя епидемиологичните мерки. Хората у нас са разделени на 3 еднакви части: на антиваксъри, често някои от тях са трансваксъри, на колебаещи се за ваксините и на ваксинирани", добави проф. Гетов.

Според него консервативните учени са за по-сторги мерки и вероятно на заседанието при премиера в сряда ще ги поискат - например носене на маски навън, както е по света.  


Топ новини

виж още

Актуална тема