Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ива Христова: „Делта плюс“ вариантът на ковид вече циркулира у нас

Общество

Проф. Ива Христова: „Делта плюс“ вариантът на ковид вече циркулира у нас

Снимка:

„Делта плюс“ вариантът на ковид вече циркулира у нас, коментира за БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

„Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби в началото на октомври от новия „Делта плюс“ вариант на ковид“, уточни директорът на НЦЗПБ.

Случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

„По първоначални данни този вариант се разпространява с 10% по-бързо от „Делта“. Той обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него“, поясни проф. Христова. По думите й вече има ефект от новите мерки и изискването за зелен сертификат, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта.

„В Административния съд в София има близо 40 жалби срещу последната заповед на здравния министър, с която се въведе изискването за зелен сертификат за много от закритите обществени места“, обяви адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет. Той опроверга информацията, че жалбите са отхвърлени.

„Отхвърлени са само исковете за предварително изпълнение – спиране действието на заповедта до произнасянето на съда“, обясни Дерменджиев. Адвокатът напомни, че зеленият сертификат е базиран на европейски регламент, но всяка държава го прилага различно.  


Топ новини

виж още

Актуална тема