Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ива Христова: „Омикрон“ заразява деца под 15 години

Общество

Проф. Ива Христова: „Омикрон“ заразява деца под 15 години

Снимка:

Вариантът „Омикрон“ заразява много деца и възрастта пада и под 15 години, има и тежки случаи при тях, отбеляза проф. Има Христова от Националния център за заразни и паразитни болести.

„Твърде много са зараените по-млади хора, при „Омикрон“ наблюдаваме действително слизане под 15 години. При децата има и много тежки случаи, макар и по-рядко“, обясни тя.

Проф. Христова препоръча децата също да бъдат ваксинирани, защото това е начинът да бъдат предпазени.

„Омикрон“ се предава много по-лесно, трябва да знаем, че е и с по-кратък инкубационен период. Това неминуемо ще вдигне много бързо случаите у нас, което дефакто ще бъде следващата COVID вълна. До седмица – две ще имаме отново доста голям брой случаи“, прогнозира проф. Христова.

По думите й трябва да имаме предвид и ниското ваксинационно покритие при нас, което означава не само, че ще има доста случаи, но е възможно и да не протичат толкова леко, колкото са данните за страни с високо ваксинационно покритие.

„Както и при предишните вълни, неваксинираните основно ще се разболяват, и то по-тежко. Една голяма група от разболелите са деца тинейджъри“, посочи тя.

Проф. Ива Христова препоръча ваксинираните да си поставят бустерна доза и обясни, че със сигурност ваксината пази през първите три месеца, а след това е силно препоръчително да се направи бустерна доза, която по думите й вдига до 50 пъти повече антителата.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема