Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Ива Христова: Време е да се отнесем по-сериозно към собственото си поведение

Общество

Проф. Ива Христова: Време е да се отнесем по-сериозно към собственото си поведение

Снимка:

Разхлабването на мерките се схванало като липса на необходимост от тях

Време е да се отнесем по-сериозно към собственото си поведение, да не бъдем безотговорни, да знаем, че рискуваме да разболеем не само себе си, но да разболеем и нашите близки. Това заяви пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ разхлабването на мерките се е схванало като липса на необходимост от мерки, „т.е. като пълното им отричане“.

Въпрос на лична отговорност на всеки е да носи маска, когато общува с някой друг - да бъде на дистанция поне метър и половина, два, каза проф. Христова.

Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. Действително, нисък е процентът сравнително, т.е. на стотина заразени – глобално смъртността е между 3 и 3,5%, само че няма гаранция къде ще удари – и млади, и стари. Да, предимно по-възрастните, които са с повечето увреждания, младите не са застраховани, продължи тя.

Христова каза, че има тенденция на повече заразени млади хора и съответно покачване на смъртността и при тях.

Коронавирусът се предава с пръските, отделени от нас, само че те не са, само когато кихаме и кашляме, а дори когато говорим, обясни Христова. Тя отбеляза, че при по-силен говор вирусът се предава по-далече, но и при нормален говор човек може да се зарази на разстояние по-малко от метър.  


Коментари (1)

Тези професори що не се гръмнат. Вече и германците разбраха, че всичкото е една заблуда, и отнемане на човешки права. Вируси е имало, и ще има. Смъртта е част от живота. На когото, каквото му е писано. По волята Божия. Това създаване на една световна психоза, вече започнаха да умират от страх. Най- прав е Мангъров, в началото искаше да се правят масово тестове, а те не. Сега превърнаха тестването в търговия. Хайде стига, много ги е страх управляващите да не изпуснат кокала, че много пари има за крадене от ЕС. Оставка!
03.08.2020 11:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още