Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: 10-15% от децата са носители на бактерията, която причинява скарлатина

Общество

Проф. Кантарджиев: 10-15% от децата са носители на бактерията, която причинява скарлатина

Проф. Кантарджиев: 10-15% от децата са носители на бактерията, която причинява скарлатина - Tribune.bg
Снимка:

Заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас е малко над средните нива за последните години, посочи здравният експерт

Заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас е малко над средните нива за последните години. Това заяви пред Нова телевизия консултантът по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев. По думите му донякъде сме се върнали на предпандемичните нива.

„Обясненията са три. Първо, занемарена антибиотична политика и не се лекуват с най-правилните антибиотици. Скарлатина се лекува с пеницилини и с цефалоспорини първа генерация. Второ: занемарени познания на лекарите за това заболяване, защото чух странни неща. Скарлатината си е шарка, а всичко друго са стрептококови инфекции, които могат да бъдат ужасяващи“, каза здравният експерт.

Проф. Кантарджиев посочи, че 20 дни след скарлатина или ангина, причинена от стрептококи, могат да се появят усложнения. Едното е забравеният ревматизъм, при който при 60% от болните се засяга сърцето, допълни той.

Професорът обясни, че скарлатината не се влияе от ваксини и преди антибиотиците стрептококите били най-смъртоносната бактерия.

Той препоръча да се направи скрининг с бързи тестове в малките класове на училищата, защото между 10 и 15% от децата са носители на бактерията, която причинява скарлатина, без да развият болестта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети