Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Грипът "сваля" здрав човек за два часа

Общество

Проф. Кантарджиев: Грипът "сваля" здрав човек за два часа

Проф. Кантарджиев: Грипът сваля здрав човек за два часа - Tribune.bg
Снимка:

Болки в гърлото, висока температура и остра кашлица са симптомите

"Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари", прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
"През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. население, т.е. на 100 души в момента боледува 1", посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.
 
В предаването "Преди всички" по БНР специалистът посочи кое е характерно за тазгодишния грип: 
 
"От пълно здраве те сваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите". 
 
Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период. 
 
По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото. 
 
"В момента Covid много рядко протича тежко", коментира проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март - април отново ще има повишаване на случаите. 
 
Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев. 
 
По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.
 
Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати