Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без клинични прояви на заболяването

Общество

Проф. Кантарджиев: Когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без клинични прояви на заболяването

Снимка:

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове

Най-важното нещо е контролът на мерките и това, че хората трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Всеки знае, че не е приятно да се носи на носа. Когато някой дойде с маска при мен и говори от метър и половина с мен - то знам, че ми пази здравето. Маската може да те предпази, но зависи от качеството ѝ.  Ако разговорът е спокоен, то ти трябва час, за да се заразиш. Трябва да се спазват и четирите Д-та. Да не се предозира с витамин  D и да не се прекалява с имуностимулатори. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на Министерството на здравеопазването.

Той добави, че ако някой е болен и ти си с маска, тя може да те предпази с 30 и повече процента.

По думите на проф. Кантарджиев контролът трябва да е засилен при трудовите колективи. Първите случаи да се хващат и да се изолират.

„Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса. Нещата се преекспонират. Хората се подтиснаха. Най-важен е контролът и самоконтролът“, подчерта още той.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че БАБХ трябва да контролира да се носят маски в хранителните магазини.

„Не бива да разчитаме само на служителите от РЗИ, а и БАБХ. Всичката храна, която се приготвя за кетъринг, трябва да е при спазване на хигиенни условия, защото хората, които си поръчват храна от ресторанта за вкъщи, трябва да са сигурни, че е добре пакетирана и не е опасна за здравето. За пиците имаме микровълнови печки. Две минути микровълнова печка, няма коронавиру“, заяви той.

Що се отнася до транспорта – метро, градски транспорт, междуградски транспорт, докато може винаги пътуването трябва да се осъществява на отворен прозорец и носене, разбира се, на маски, което с пъти намалява вероятността да се заразиш.

„В автобусите трябва да има маски, често дезинфекциране на ръцете и отворени прозорци, докато издържим“, обясни още професорът.

„Преди седмица в New England Journal of Medicine се заговори за нещо, което през пролетта беше намекнато в публикации от Германия. Германците намекнаха, че хората, които са се заразили на събирания, при близък контакт с много хора, имат много тежка инфекция. Сега излиза статия, в която се казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш без клинични прояви на заболяването“, каза още специалистът от Националния оперативен щаб.

„Това е много вероятно и много логично. Хората, които не носят маска трябва да се замислят. Защото август и септември, когато хората ме видеха с маска на закрито, ми се подиграваха. Явно ме чувстваха доста близък, заради многото ми нежелани медийни изяви“, разказа той и отново призова да носим маски и да спазваме дистанция.

Кантарджиев е категоричен, че трябва да се възприемат бързите антигенни тестове.

„Антигеннте тестове – в момента са много актуални за доказване на коронавируса. Не са чувствителни колкото PCR – тестовете, но PCR става след ден. А сега лабораториите са натоварени и ще става след два-три дена“, посочи проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев каза, че засега тестовете у нас доказват инфекцията в момента, в който човек може да заразява. Сега се обсъждало дали тези антигенни тестове да бъдат възприемани като окончателни, както PCR теста.

„Това е първият скрининг за коронавирус, трябва да го има в приемните отделения на всички болници и в Спешна помощ“, подчерта той.

През ноември месец започва циркулацията на грипните вируси паралелно с коронавирус. Епидемичното разпространение на грипа е декември, а пикът януари-февруари. Има бързи тестове, които веднага могат да установят дали си с грип или с коронавирус. Те не са фантастично скъпи, около 30-ина лева струват. От санитаря до професора ги прави.  Най-важното при тези тестове е правилното взимане на материал от носоглътката.

Те не са по аптеките, защото не са за домашна употреба, каза проф. Кантарджиев.

Той заяви, че вчера референтната лаборатория  е  414 теста, от които 161 положителни, тоест 38,8%. Повече от всеки трети материал. Това са тестовете от болниците и РЗИ-тата на 15 области в държавата.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че очилата с диоптър също предпазват и който носи, е хубаво да ги слага по време на работа. По думите му както маската пази, така и очилата пазят, тъй като заразяването често пъти става през очната лигавица.

Другото важно нещо, което се прави, е тестването на преболедувалите хора за антитела. Първите антитела се появяват в кръвта на десетия ден от проявената клиника на заболяването. Ако на 40-ия ден след прекарване на заболяването имаш антитела, то можеш да станеш донор на плазма, обясни още той.                                                        


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още