Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти

Общество

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти - Tribune.bg
Снимка:

Професорът определи като „брилянтна“ работата на здравното министерство

Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт. Това разкри проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

От контакт 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

„Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът“, посочи той пред БНТ.

Професорът определи като "брилянтна" работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последните инструкции на СЗО.

„Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки“, проф. Тодор Кантарджиев.

Той каза, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко. За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

 „Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените“, посочи Проф. Тодор Кантарджиев.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица.

Досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували от 0 до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати