Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Посъветваха ме да мълча, че имам син на работа в държавна болница

Общество

Проф. Кантарджиев: Посъветваха ме да мълча, че имам син на работа в държавна болница

Снимка:

От Делта варианта няма минаване между капките, каза специалистът

Доброжелатели посъветваха семейството ми да съм по-въздържан в критиките си, защото имам син на работа в държавна болница - да не почнат проверки, разкри в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев. Експертът обаче отказа да влезе в подробности. Синът му - д-р Весел Кантарджиев, е началник на Отделението по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия.

Професорът беше категоричен, че при контакт с Делта варианта няма как да не се разболееш. Тези обаче които са се ваксинирали напълно ще  изкарат COVID-19 леко и без нужда от хоспитализация, уверен е той. 

„От Делта варианта няма минаване между капките. Ако при уханския вариант на коронавируса при болен съпруг вероятността да се разболее и жена му бе 40%, при британския е 70%, то при Делта вариантът няма начин в семейството да не се разболеят всички, които не са ваксинирани или преболедували“.

Делтата е малко по-различен и защото все по-млади хора боледуват по-тежко, каза Кантарджиев и припомни, че ваксина срещу COVID-19 вече има и за лица над 12-годишна възраст.

Съветва родителите да ваксинират децата си, в България имунизираните юноши обаче са много малко.

Макар и слаба, има тенденция към увеличаване на желаещите да се ваксинират, отчете все пак Кантарджиев, който е експерт към СО. 

Общинският експерт 

Софийските болници увеличават капацитета си, мерките в градския транспорт се следят стриктно, отчете професорът.

6 месеца след прекарана инфекция да се ваксинират желаещите, напомни той. Трета игла няма да навреди. Вече обаче се говори, че имунитетът на преборилите болестта е доживотен. На 1000 преболедували 7 се разболяват, от ваксинираните - 1-2%, важното е, че го карат леко, заяви още той.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още