Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: През есента случаите на COVID ще са само в отделни места или семейства

Общество

Проф. Кантарджиев: През есента случаите на COVID ще са само в отделни места или семейства

Проф. Кантарджиев: През есента случаите на COVID ще са само в отделни места или семейства - Tribune.bg
Снимка:

Значителен спад на новозаразените с коронавирус до есента – такава прогноза направи проф. Тодоро Кантарджиев в ефира bTV.

„Мисля, че есента ще имаме вече малко случаи и ще са само в отделни места, колективи и семейства. Дай Боже хората да си носят маските, да не се събират и сега да не се събират на закрито и ваксинацията да върви“, коментира той.

Кантарджиев отчете, че страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население.

Обнадеждаващите данни обаче не означават, че третата вълна е преминала: „Много хора са в болницата и много хора са болни. Това, което притеснява здравните власти, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Това е така, защото новият британски вариант е характерен с това, че засяга по-млади хора и второ – заболяването, когато е в болница, продължава по-дълго време“, посочи проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май отново ще отворят т. нар. „зелени коридори“, този път с иРНК ваксини. Ваксината на производителя „Янсен“ сега остава на склад до понеделник, докато не се вземе решение относно прилагането ѝ, след като се появиха съмнения, че причинява тромбози. Според проф. Кантарджиев обаче опасност от използването на препарата няма.

„Тези тежки странични ефекти не са толкова добре проучени, защото са няколкостотин на 30-те млн. във Великобритания. Те са 3-4 на 150 хил. ваксинирани в рамките на седмица. Не са толкова често срещани. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже – това е от ваксината или това е станало случайно“, посочи проф. Кантарджиев.  


Коментари (2)

1112 Свидетели сме на безпрецедента атака с/у свободата на словото. Сайтът Биволъ е ударен -- след заплахите да се свали статията “Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма”, уличаваща симбиозата м/у една мутренска банка и властта на борисов. Атанас Чобанов е блокиран от Фейсбук. Всичко това може единствено да се случи с намесат на службите за "сигурност" в България -- които обслужват мутропотока и дълбоката държава.
Същевременно, предаването на Веселин Дремджиев вече не е в ефир, поради неплащането на заплати на журналисти от TV+ от собственика на телевизията. Можем само да гадаем дали причините са политически. Виждме как се удрят малкото острови наа свободната журналистика, докато в национален ефир дефилират нон стоп армията от червените боклуците на Борисов.
24.04.2021 09:55 / Отговор
scott ми не. вече ковидирахте психиката на всеки индивид. засегнати да 100% от българите.
25.04.2021 09:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още