Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: През януари разбрахме, че нещата в Китай са страшни и започнахме работа

Общество

Проф. Кантарджиев: През януари разбрахме, че нещата в Китай са страшни и започнахме работа

Снимка:

2174 са потвърдените случаи на коронавирус в страната. За деня имаме 37 нови положителни, в болница са 10.

Това обяви на тазсутрешният брифинг на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

За вчерашния ден – 15 май, 1161 са направените изследвания.

„Още януари месец, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация. Винаги сме се опитвали да направим, така че при нас нещата да са по-леки, отколкото в други държави – отколкото в държави, които са ни били пример в здравеопазването. Не сме плашили и винаги сме правили анализ на това, което казваме. В нашата страна заболелите, умрелите са по-малко“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Това, което винаги ни е плашило, без да плашим обществото, посочи Кантарджиев – е заболелият медицински персонал – към момента общият брой на лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки е 233 души - 11% от общата ни заболяемост.

Трима са починалите за деня – жена във ВМА и двама мъже в Ямбол.

„Никого не плашим и това, че ни обвиняват, че насаждаме хипноза и страх – не е вярно. Казвали сме само истината, а тя е - добрият сценарий, да продължаваме мерките, те да се разхлабват поетапно. Казват ни „работили сте безплановво“, кой, бе – на следващите седмици се знаят кои въпроси ще бъдат обсъдени, за разхлабване на кои мерки. Господ ни е свидетел и народа ни е свидетел, че благодарение на временните мерки и поемането на голяма политическа отговорност, в момента може да се похвалим с тези резултати, но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим“, заключи проф. Тодор Кантарджиев.   


Коментари (2)

Лили Много медици са заразени по две причини:
Първата е, че в началото почти всички нямаха защитн облекла. В Инфекциозно отделение на болницата в Благоевград, където се предполагаше, че ще лекуват коронавиресни болни, имаха само два. За кого по-напред!
Втората е, че самите медици неглижират заразата. В приемния пункт на Петричката болница никой не беше с маска и ръкавици. Масово в отделенията на благоевградската болница целият персонал се развява без предпазни маски, ръкавици, облекла. Но кой ли ги проверява?
16.05.2020 09:21 / Отговор
Румен Ангелов "Още януари месец, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация"
Ами не Ви е проличало, че сте разбрали през януари!! Защото по две различни телевизии, в края на февруари, и двамата с Генерала направихте изявления, в които се чудехте истерията покрай новият щом!! И двата твърдяхме, че грип тип Б е в пъти по-опасен!! Искам да попитам- кога ни излъгахте Професоре- тогава, после или сега?? А, ако наистина квалификацията Ви е такава, какво правите двамата в този Щаб?? И не да мрънкате от неудобни въпроси, а една друга институция трябва да се заинтересува от Вас!!
16.05.2020 10:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още