Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот

Общество

Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот

Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот - Tribune.bg
Снимка:

Противоречиви послания са причина за отлива от ваксинация, твърди специалистът

При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот, пресметна за БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

„Планът беше да се правят по 40-50 хил. ваксини месечно. Хората щяха да имат доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и спокойни. При 25 ваксинирани българи е спасен един човешки живот. Това трябваше да стане с личния пример на лекарите. Всичко отиде напразно, когато казаха: „Тези нищо не са направили, сега ще видите ние какво ще направим“. Гледаме“, риторично отговори бившият шеф на Центъра по заразни и паразитни болести. Той направи паралел с ваксинацията срещу морбили преди години.

„За съжаление нещата не се разбраха и може би ще стане това, което стана преди 10 г. - имаше ваксини за морбили, даряваха се ваксини на близки нам държави, но у нас не се слагаха ваксини и за съжаление 24 умрели деца. Хората, които отговаряха за това неслагане на ваксини, сега съветват г-н Кацаров какво да прави с ваксините. Остава ли голяма неваксинирана част от населението, разпространението ще се появи в есенните месеци", предупреди проф. Кантарджиев. Той е категоричен, че към момента прогнозите му се сбъдват.

„Всичко, което съм казал се сбъдна. Прогнозите в момента трябва да ги дава министър Кацаров. В Русия хората резистират да се ваксинират, както българите. В Израел резистират ортодоксалните евреи и арабското население. Но случаите в Израел не са кой знае колко. Ще видим какво ще реши природата за разпространението в нашата страна“, коментира проф. Кантарджиев. Той недоумява как у нас един човек предлага ваксинация, когато преди няколко месеца е казал, че ваксините са смъртоносни.

„Някои положихме усилия, някои дадоха противоречиви послания. Ако 2020 г. нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, просто това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Чудят се сега хората, че са объркани и не се ваксинират“, недоумява бившият член на Националния оперативен щаб/НОЩ/. По думите му целта на НОЩ е била лятото да има много малък брой случаи, за да може хората, които се струпват пред центровете за ваксинация, да не се заразяват.

„Ние сме единствената държава, в която може да си избереш ваксина и да си избереш подходящото време да се ваксинираш. Мили българи, моля ви, ваксинирайте се да нямате проблеми в семействата и с близките си“, призова проф. Кантарджиев. Той увери, че ваксинираният с две дози има години имунитет.

„Моето мнение е, че хора с антитела, които не са сигурни, че са преболедували, трябва да се ваксинират. Средно-тежко преболедувалите и ваксинираните 2 пъти нямат нужда от трета игла. Засега ваксините в нашата страна действат срещу делта варианта. Ако не дай си Боже, има мутация, ще ни бъде доставена ваксина, която е модифицирана по новия вариант. Малка е вероятността, но обществото трябва да е подготвено. Не препоръчвам поставянето на трета доза ваксина“, подчерта проф. Кантарджиев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати