Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев призова: Да спазваме леките мерки, за да не се налагат по-тежки

Общество

Проф. Кантарджиев призова: Да спазваме леките мерки, за да не се налагат по-тежки

Проф. Кантарджиев призова: Да спазваме леките мерки, за да не се налагат по-тежки - Tribune.bg
Снимка:

„Страната вече е в оранжевата зона по разпространение на КОВИД-19, по-рано от това, което предполагаше Министерството на здравеопазването. В София заразените са 146 на 100 000 души за 14 дни.“ Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му предпоставките за по-бързото разпространение са три - на първо място, че става въпрос за делта варианта, както и че доста хора се събират на малки разстояния, а третото - забавената ваксинация.

Проф. Кантарджиев коментира, че сега основно боледува младото, активно население. Според него винаги при нас мерките са били навременни. „Когато спазваме леките мерки, не се налага прилагането на по-тежки. Сега коронавирусът засяга горните дихателни пътища, не е толкова характерна загубата на обоняние, но и не бива да се подценява опасността.“, каза още Кантарджиев.

 По негови изчисления в момента 10 болни от КОВИД-19 заразяват 13 души.

„При нас мерките са най-леки. Плана на здравното министерство трябва да се спазва. Обещаха, че ще ръководят по-добре кризата... чакаме“, допълни той.

„И понеже новият щам заразява горните дихателни пътища, нека при болки на гърлото да си останем вкъщи и да приемаме лимон със сода. Въпреки лятото, витамин Д трябва да се приема и сега“, препоръча проф. д-р Тодор Кантарджиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати