Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев прогнозира, че до края на август броят заразени с COVID-19 ще се удвои

Общество

Проф. Кантарджиев прогнозира, че до края на август броят заразени с COVID-19 ще се удвои

Снимка:

Сега не виждам кой ще излезе и ще обясни на хората какво да направят в интерес на тяхното здраве, каза той

„До края на месеца броят на заразените с COVID-19 ще се удвои. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. Той разкритикува здравното министерство  – „Нито виждам кампания за ваксинация, нито пък тя се прави като хората, нито се взимат мерки.

В 11 области в страната заболелите са над 100 на 100 000 на 14-дневна база. Средно за страната са 107. За София са 132-ма”, каза още той за „Събуди се”.

„В деня, в който д-р Пенчев каза, че трябва да се вземат мерки в София, имаше 99,8 заболели на 14-дневна база. В деня, в който той искаше да се въведат мерки според прехваления нов план на МЗ, имаше вече 107 в София. За съжаление, не видяхме никакви мерки в столицата”, коментира Кантарджиев.

Той е категоричен, че в тази ситуация е необходимо да се предприемат действия.

„В новия прехвален план, в който няма нови неща, трябваше да се съобрази, че вече имаме едно много силно оръжие, а именно – ваксините”, каза проф. Тодор Кантарджиев. И допълни: „Да, през 2020 г. затваряхме, но тогава нямаше ваксини, нямаше маски за лекарите, нямаше кислород за болните. Каквото направихме, мисля, че го направихме добре. За съжаление, това не се оценява. А сега чакаме една добре управлявана криза“, каза консултантът по ваксинационния процес към Столична община.

„Задължителната ваксинация е политическо решение, за което в страната в момента няма никой силата, мъжеството и политическата воля да ги направи, защото никой не иска да търпи негативите. Аз лично съм казвал винаги и съм вярвал в това, което вярвам. Сега не виждам кой ще излезе и ще обясни на хората какво да направят в интерес на тяхното здраве. Личното ми мнение е, че трябва авторитетни политически фигури да имат отношение към мерките, а не хора, които знаят само да критикуват предишното упраление“ обясни Кантарджиев.

„Дано Господ да помага на България, защото първа вълна почти нямаше, втората не беше много поразяваща, въпреки че натовари значително системата на здравеопазването, с третата мисля, че нашата система на здравеопазването се справи добре. Дай боже и четвъртата да не се развие много бързо и да не е с много хора”, каза още той.

„Преди месец и половина аз лично мислех, че пикът ще е октомври месец, но виждам, че нещата се развиват много по-бързо и то благодарение на факта, че нито се вземат мерки като хората, нито се обяснява на населението, нито върви ваксинацията на едно европейско ниво”, допълни Кантарджиев.

„Ламбда вариантът възникна в Латинска Америка. Беше доказан в десетки държави. Слава богу той не доби епидемично силно разпространение и в момента не е заплаха за здравето на европейците и българите. В НЦЗПБ до седмица ще могат да се правят по 600 секвенирания на седмица и ще имаме данни за нови варианти. Много е вероятно и в България да се селектира някакъв вариант. Затова трябва да сме готови спокойно да посрещнем трудностите“, заяви още той.

Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, Кантарджиев коментира: „Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен”.

Проф. Тодор Кантарджиев отново призова хората да се ваксинират.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още