Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Сериозната грипна вълна у нас ще закъснее и ще е през март

Общество

Проф. Кантарджиев: Сериозната грипна вълна у нас ще закъснее и ще е през март

Проф. Кантарджиев: Сериозната грипна вълна у нас ще закъснее и ще е през март - Tribune.bg
Снимка:

Новата COVID ваксина Valneva защитава малко повече от всички, които си поставяхме досега, посочи специалистът

Новият подвариант на Омикрон не протича по-тежко, не причинява повече смъртност, но е различен генетично от останалите подварианти и избягва ваксините. Това обясни пред БНТ вирусологът проф. Тодор Кантарджиев. Той добави, че преди дни у нас е засечен подварианта BQ.1 на Омикрон, който започва да доминира в някои държави в Европа. Очакванията му са след време този вариант да доминира и у нас, но не смята, че това ще доведе до сериозно увеличение на случаите на COVID-19.

Проф. Кантарджиев коментира и новата ковид ваксина Valneva. Тя съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2. Тази ваксина обхваща всички геноми на вируса и не е от т.нар. живи ваксини, които могат да причинят заболяване. Вирусологът обясни, че този препарат не е за бустерни дози, а за хората, които до момента нямат нито една ваксина. Тази ваксина защитава малко повече от всички, които си поставяхме досега, допълни той.

Според проф. Кантарджиев сериозната грипна вълна в България този сезон ще закъснее и ще е през месец март. Прогнозите на специалистите са, че ще доминира грип А. Това беше вариантът зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Великобритания също са за този вид грип, обясни специалистът.

По думите му сега е моментът хората да се ваксинират срещу грип. Кантарджиев напомни, че ваксините са безплатни за всички над 65-годишна възраст.  Идеята за комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип е добра, но е в начална фаза, каза още проф. Кантарджиев.

„След като на бебетата правим комбинирана шествалентна ваксина, значи работи тази система. Но искам ясно да кажа – засега няма ваксина, която да е комбинирана за грип и коронавирус“, подчерта вирусологът.

Топлото време и слънцето са забавили разпространението на респираторните заболявания тази есен, отбеляза проф. Кантарджиев. Не са ли хората събрани в тесни помещения на едно място – намаляват респираторните инфекции. Когато е студено и дишаме студен въздух, носните кръвоносни съдове се свиват и тогава е по-голяма вероятността да се заразим с респираторни вируси, подчерта вирусологът. С постепенното застудяване се увеличава и броят на хората с грипоподобни симптоми, предупреди проф. Кантарджиев.

Според него покрай пандемията хората са се научили да приемат повече витамини и здравословна храна, особено в сезона на вирусите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати