Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър вероятно ще промени COVID контрола

Общество

Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър вероятно ще промени COVID контрола

Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър вероятно ще промени COVID контрола - Tribune.bg
Снимка:

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - BA.5 в Европа е последователно - в момента става и в нашата страна. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки, каза той.

"В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват".Новият вариант на Омикрон - BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията".

"Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид", каза той.

Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен.

"Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безроблемно начабо на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това", коментира Тодор Кантарджиев. По думите му "суперваксините" ще пристигнат през септември във всички страни на ЕС. 

Новите ваксини са само за бустер, подчерта специалистът. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати