Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, надценил съм самосъзнанието на хората

Общество

Проф. Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, надценил съм самосъзнанието на хората

Проф. Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, надценил съм самосъзнанието на хората - Tribune.bg
Снимка:

Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи:

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си... През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение... Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоречиви и взаимоизключващи се изказвания, включително и от лекари“, заяви той.

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни... На закрити обществени места препоръчвам маски. Използване на дезинфектанти. Избягване на събирания на големи групи на закрито... Маската предпазва... Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса. Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

 


Коментари (2)

Връщам се от магазина, само тук-там хора с маски. В зеления коридор за пенсионерите, има всякакви, дори деца. Най-вече възрастните се бутат в теб да избират и не спазват никакво разстояние. След седмица ще има още повече заразени и умрели. Дано тогава "поверваме", че има ковит.
21.06.2020 12:04 / Отговор
Елемаг Преминахме на шведски вариант. Да разчиташ на самосъзнанието на хората е като да очакваш от умрял писмо! И то не само у нас, ами навсякъде е така. В този смисъл, според мен беше много грешно да се отменят всички мерки. Поне носенето на маски в магазините трябваше да остане задължително.
21.06.2020 14:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема