Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кожухарова: Броят на смъртните случаи е обезпокоителен

Общество

Проф. Кожухарова: Броят на смъртните случаи е обезпокоителен

Проф. Кожухарова: Броят на смъртните случаи е обезпокоителен - Tribune.bg
Снимка:

Увеличаването на случаите на заразени с COVID-19 става относително бавно, много обезпокоително е увеличаването на смъртните случаи на фона на спада на ваксинираните хора. Има тясна връзка, доказана от практиката в България, между това дали си ваксиниран и дали се разболяваш и има риск от постъпване в интензивно отделение.“ Това заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър, пред БТВ.

Анализът за септември показвал, че положителните случаи са над 46 000, като от тях 88,9% не са били ваксинирани. Над 15 000 са постъпили в болници, като 93% не са ваксинирани. 96% от починалите също не са били имунизирани.

Ваксинираните са изложени на много малък риск от заразяване и минимален риск от необходимост от болнично лечение, каза проф. Мира Кожухарова.

По повод стимулацията на имунизация, проф. Кожухарова каза, че не може да се говори за „раздаване“ на смарт часовници.

Това е просто хубава занимателна игра, която на младите хора би им харесала. Коментират се всякакви възможности. Епидемиологията доказва, че ваксинацията спасява живот. За миналия ден малко над 5000 са поставените ваксини“, посочи още тя.

Експертът към здравното министерство отбеляза, че прокуратурата трябва да се заеме с фалщивите ваксини.

Аз чувам за 200-300 лв. за сертификат. Не мисля, че възрастни хора могат да си го позволят. Това е престъпление от гледна точна на медицинската етика. Който е направил предстъпление, той си носи съответната отговорност“, заяви Кожухарова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети