Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Огнян Кунчев от БАН: Очаквам до 4000 заразени с COVID на ден през следващите седмици

Общество

Проф. Огнян Кунчев от БАН: Очаквам до 4000 заразени с COVID на ден през следващите седмици

Снимка:

През следващите седмици заразените с коронавирус могат да достигнат до 3000 – 4000 на ден, коментира пред Нова тв проф. Огнян Кунчев от БАН.

„Ако децата тръгнат на училище, може би ще имаме 3000 заразени още в края на септември, в началото на октомври”, прогнозира математикът. По думите му успокоително е, че над 1 млн. души са ваксинираните и преболедувалите ковид.

„Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали. Сега не виждам да са много по-малко”, уточни професорът. Според него, въпреки че през август е имало покачване на заразените, сега се наблюдава лек спад на този ръст.

„Това се дължи на факта, че хората отидоха на море, там има отворени заведения, в София също има много такива, т.е. на тези контакти плюс факта, че вариантът „Делта” се оказа много по-заразен”, обясни експертът. Той, обаче, предупреждава временният спад при заразените да не ни успокоява, защото децата тепърва тръгват на училище.

„Това е другият развъдник. При тях „Делта” вариантът е много по-тежък и се стига до хоспитализации. Сегашният спад показва, че трябва много внимателно да си напасваме моделите”, посочи проф. Кунчев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още