Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване е крах за българската изборна система

Общество

Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване е крах за българската изборна система

Проф. Михаил Константинов: Машинното гласуване е крах за българската изборна система - Tribune.bg
Снимка:

Миналата година имаше три избора за народни представители. На последните два избора на 11 юли и 14 ноември, в секциите с повече от 300 избиратели по списък, се гласуваше само с машини. Поради това избирателите устойчиво намаляха с по 600 хиляди в сравнение с изборите от 4 април. Измерихме и най-ниската изборна активност, под 40%, на парламентарни избори в най-новата демократична история на България. Това е драстична вреда. Това коментира в интервю за в-к „Труд“ проф. Михаил Константинов.

Някой твърдят, че машинното гласуване също така намалявало купения вот. Това е глупост. Намалява го, само ако откаже от вот някой неграмотен купен избирател, дето не може да натиска виртуалните клавиши на устройството. Тези избиратели обаче ги страхува г-н Рашков, та не е нужно да ги страхуваме и с машините.“ , обясни той.

Съмнения за манипулиране на машинния вот има навсякъде, където той се прилага. На някои изложения, където се демонстрира гласуване с машини, специално ходят млади хакерчета, за да се забавляват. За между 5 и 10 минути децата хакват всяка машина. Голям майтап! Не напразно във високотехнологичните и с демократични традиции държави не се гласува по този начин.“, категоричен е той.

„По традиция неточностите при екзит-пола са до 2%. Когато обаче разликите с машинното гласуване наближат 10%, аз лично започвам да изпитвам леко смущение. Че даже и средно. Ако хората не вярват в изборните резултати, по-добре да не правим избори. Именно това се случва при машинното гласуване. Дори ако за машинациите с машините у нас няма доказателства (то и разписките не са публикувани, че да види човек), остава факт, че доверието в машинния вот е ниско. Когато могат да избират как да гласуват в секциите с машини и с хартии, както беше до 4 април миналата година, българските избиратели в съотношение почти 3 към 1 избираха хартията.“, допълни проф. Константинов.

Той припомня и, че след случаи на съмнения за манипулации Холандия и Германия премахват машинния вот.

„ Дори да забравим обоснованите съмнения за манипулации с машинния вот, гласуването само с машини доведе до грубо показване на конституционното право на глас на българските граждани. Има и още нещо, много важно и много неприятно. Централната избирателна комисия още не е публикувала данните от проверката на разписките от машините както за изборите на 11 юли, така и за тези на 14 ноември. Искам да попитам почитаемите колеги от ЦИК, смятат ли да изпълнят разпоредбите на Изборния кодекс и собствените си решения?“, попита математикът.

„При машинното гласуване недействителни гласове няма, но има много не случили се гласове - онези 600 хиляди гласа, които на два пъти липсват в изборните секции поради страх главно от машините и отчасти от г-н Рашков. Чуват се мнения, че това били главно цигански гласове, или гласове за БСП, и нищо страшно, следователно, нямало. Докато все още сме в парадигмата на всеобщото и равно изборно право, подобни мнения звучат дискриминационно, дори когато са изказани от умни и красиви анализатори.“, допълва още проф. Константинов.

Математикът смята, че вече е време за ревизия на изборния кодекс и дори се учудва защо депутатите се бавят с това.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати