Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Момеков: Когато имаме данните от милионите поставени ваксини по света, хората ще имат по-различна нагласа

Общество

Проф. Момеков: Когато имаме данните от милионите поставени ваксини по света, хората ще имат по-различна нагласа

Снимка:

Според него мерките на този етап не трябва да се разхлабват

Би било хубаво на този етап мерките да не се разхлабват. Виждате, че навсякъде в Европа те по-скоро се затягат. Това заяви проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация.

По негови думи лошото е не какви мерки взима правителството, а това, че част от обществото не иска да приеме, че проблемът е сериозен.

Според него е голям проблем този тип ценностна система, която казва: "Сега няма да се ваксинирам, защото съм против, но ако гърците не ни пуснат без ваксина, ще ми осигури ли държавата такава".

Относно нежеланието на голяма част от българите да се ваксинират проф. Момеков упрекна медиите, че са давали глас на "лаещи" и не особено компетентни хора в името на гледаемостта. 

„Ваксинационната кампания по света започна доста ударно. Мисля, че част от притесненията на всички хора, които са играчи в тази игра, ще бъдат доста по-различни тогава, когато ваксината дойде. В момента малко говорим за нероден Петко”, коментира експертът. 

Проф. Момеков призна, че няма как да има гаранция, че ваксините са безопасни, но изтъкна, че проучване върху 44 000 души не е нещо, което се случва често.

Хубавото е, че докато ваксината дойде у нас и започне процесът по ваксиниране, ще имаме опитът от милиони ваксинации в големите нации. 

Проф. Момеков призна, че той самият би искал да си сложи ваксина на компания, която я прави по конвенционален начин. Според него обаче тези ваксини няма да се появят до последната четвърт на 2021 г., тъй като при тях се оказва, че имунният отговор при хора над 55 години не е добър и те трябва да се преформулират.

По негови думи е нормално да има колебание за поставянето на ваксина сред медицинските специалисти у нас, тъй като Европейската агенция по лекарствата все още не е казала, че тази ваксина е ефективна и безопасна за употреба.

Експертът изрази убеденост, че когато имаме данните от милионите поставени ваксини по света, хората ще имат по-различна нагласа.

Според него на този етап ваксината е единственият механизъм, който ще съумее да угаси този пожар. На този етап се опитваме с подръчни материали да решаваме проблема, призна проф. Момеков и поясни, че за създаването на лекарство срещу коронавируса ще са необходими няколко години.

Момеков беше категоричен, че хората, които се лекуват вкъщи трябва да използват антибиотик само по указание на личния лекар.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още