Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Момеков: Рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък

Общество

Проф. Момеков: Рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък

Снимка:

С ваксинацията за момента се справяме като Австрия, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармакология

С ваксинацията към момента се справяме като една Австрия. Покритието в ЕС е от 0,7 до около 3 промила и това е едно добро начало, но хората трябва да са наясно, че маските и социалната дистанция ще са нещото, което ни пази и в обозримо бъдеще. Това каза председателят на Българското научно дружество по фармакология проф. Георги Момеков пред Би Ти Ви.

По думите му предимството, че сме в Европейския съюз е огромно, защото имаме ранен достъп до ваксините.

Няма как да видим 70% ваксинирани българи тази година. Имаме много възможности като членове на Европейския съюз, но недостатъкът е, че ЕС е огромен конгломерат от държави. Няма как скоростта на ваксиниране да е такава като в Израел, например, която е много по-организирана и вече има 15% имунизирани, допълни той.

„15 млн. са вече ваксинираните в света за този кратък период от време. Не всички са с ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“, но в ЕС и САЩ, които са едни от най-големите пазари, тя е основната. Постмаркетинговият опит е гигантски и хората не бива да се притесняват“, каза още проф. Момеков.

„На този етап рискът от тежки реакции след ваксина за COVID-19 остава нисък“, категоричен е той.

Проф. Момеков не приема подхода на Великобритания, която постави всички налични васкини, без да заделя от тях за втора доза на вече ваксинираните. Така ще изпадне в ситуацията, при която някои от ваксинираните ще получат втората си имунизация по-късно от насоките в кратката характеристика.

„Клиничните проучвания са направени с две дози и ако искаме максимално да произведем като протекция, трябва да направим всичко от кратката характеристика на продукта. Най-добре е да се направят половината ваксини и другата половина да се заключи за втората доза. Във Великобритания част от хората  ще получат със закъснение втората доза, а компанията не може да гарантира дали така ще се постигне същия ефект“, коментира фармакологът.

Абсурдно било и да се поставя една ваксина като първа доза и от друга ваксина като втора доза, допълни той.

Въпреки че все още няма друга одобрена ваксина и само още една – тази на „Модерна“, успя да подаде документи за регистрация, според проф. Момеков всички ваксини, които бъдат одобрени, ще бъдат със сходна ефективност, като ще се различават само по това как „запознават“ организма с вируса.

„Безпрецедентен ще бъде опитът на човечеството да се опита да постави няколко милиарда ваксини за кратък период от време, това е зловещо логистично мероприятие“, каза проф. Момеков.

На този етап се подозира, че новият щам от Великобритания ще бъде покрит от ваксината, коментира той.

Според него ще бъде хубаво да има леко разхлабване на мерките за хората, които икономически изнемогват, но призна, че постигането на баланс в тази ситуация е трудно постижимо.                                                                                                


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още