Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Начев: От 6 ноември трябва да има мобилен пункт за тестване за COVID-19 пред всяка болница

Общество

Проф. Начев: От 6 ноември трябва да има мобилен пункт за тестване за COVID-19 пред всяка болница

Снимка:

Оптимистичната прогноза е до месец-два да се върнем на нивото на заразата у нас отпреди 3 месеца, а песимистичната е да стигнем Чехия

От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред всяка болница. Това заяви пред Нова телевизия директорът на болница „Света Екатерина“ в София проф. Генчо Начев.

Това е срокът, който здравният министър проф. Костадин Ангелов е дал в заповедта си, с която задължава директорите на болниците да разкрият фургони пред сградите на болниците, където ще се правят тестове и бързи прегледи на пациентите, преди да бъдат допуснати в лечебното заведение, ако се налага.

Освен фургони, болниците могат да изпълнят заповедта и като обособят отделни помещения, които не са част от основната сграда, ако това е възможно. „Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши“, допълни проф Начев.

В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове. „Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус“, обясни проф. Начев. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и да се определи дали пациентът има нужда от прием в болница или може да се лекува у дома, както и да се насочи към конкретните звена в болницата, ако не е заразен с коронавирус, така че да получи навременно и адекватно лечение.

„По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус“, каза още той.

Според него в сегашната ситуация не може да има „чиста от COVID болница“. „Това е пълна излюзия. Затова според мен трябва всяка болница, независимо колко е специализирана, да се подготви и да има отделение за пациенти с коронавирус“, каза още той.

Проф. Начев смята, че има два сценария за разпространението на коронавируса у нас.

Оптимистичната прогноза била до месец-два да се върнем на нивото на заразата у нас отпреди 3 месеца (с около 200-300 заразени на ден), а песимистичната е да стигнем Чехия с 600 заразени на ден.

„Не вярвам, че ще стигнем ситуацията отпреди 3 месеца, но дано не стигнем и Чехия“, сподели проф. Начев.

Дано не стигнем до полеви болници, но те са по-добре от тези в спортните зали, коментира още той.

Що се отнася до отменения планов прием и планови операции в болниците в страната професорът посочи, че никой не е отказал операции по спешност или с отложена спешност, поне в „Света Екатерина“.                                                                                      


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още