Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Начев: Справихме се благодарение на лекарите, правителството, щаба и хората, които спазваха мерките

Общество

Проф. Начев: Справихме се благодарение на лекарите, правителството, щаба и хората, които спазваха мерките

Снимка:

„В тази пандемия видяхме, че кадрите – лекари, сестри, всички, които бяха на първа линия, се справиха. Благодарение на добрата организация. Първо - заслугата е на правителството и щаба. Защото мерките бяха навременни. И на тези, които спазваха мерките. Жалко, че имаше и такива, които не спазваха.“ Това заяви пред БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на столичната болница „Св. Екатерина“.

„Слава Богу, това отминава. Не трябва да бъдем лекомислени. Трябва да бъдем отговорни, за да може това нещо да не се повтори“, призова той.

Проф. Начев отбеляза, че в цялата история с коронавируса е имало и нещо положително: "Разбрахме, че искрата на дарителството не е угаснала. И такива понятия - като себераздаване, съпричастност, взаимопомощ - не са лишени от съдържание. Ние сме свикнали да говорим за раждането и не мислим за смъртта. Но тази пандемия ни показа - че с едно щракване на пръста може да свърши всичко и ни накара да се замислим - дали материалното или духовното е по-важно".

Той похвали медицинския персонал, който показа отговорност по време на епидемията от коронавирус. 

По отношение на заразените медицински работници лекарят смята, че заразяването се е получило в резултат на немарливост и недостатъчен контрол от страна на ръководствата на болниците.

Професорът даде пример с болницата "Св. Екатерина", където е бил въведен строг ред за приемане на спешни болни, включително за диагностициране на вируса при приемането. Отчетен е бил рискът за болните, които постъпват в болницата със сериозни сърдечно съдови и други тежки заболявания.

Проф. Начев изтъкна, че достъпът на българските граждани до болнична помощ е един от най-добрите в света. Най-големият проблем, според него, е в порочното финансиране на здравната система, от което мнозина има голям интерес и бавят реформата. В светлината на преминаващата епидемия от коронавируса лекарят призова за преосмисляне на ценностната ни система.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още