Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Найденски: Вирусът на Африканската чума издържа в замразено месо 3 години

Общество

Проф. Найденски: Вирусът на Африканската чума издържа в замразено месо 3 години

Проф. Найденски: Вирусът на Африканската чума издържа в замразено месо 3 години - Tribune.bg
Снимка:

Стопаните да предприемат всички мерки за биосигурност, призова директорът на Института по микробиология към БАН

Вирусът на Африканската чума издържа в замразено месо до 3 години. Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н. Това заяви пред БНТ проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН.

По думите му колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на заразата, толкова повече ще се скъси периодът за борба с тази инфекция. 

Няма държава, която да се е справила напълно с Африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда, обясни професорът.

Той призова държавата да се включи в изследванията на учените по разработването на ваксина срещу Африканската чума по свинете. "Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", заяви още той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Селски труженик Родолюбец Имам съмнения ,че тази Африканска чума по свинете не идва от Африка,а идва от Европа и това го подсказват заразените райони в България и защо не и умишлено да се унищожи в зародиш свивъдството в България и друг да дойде на нашият пазар както направиха със ЗЕМЕДЕЛИЕТО и цели отрасли в промишлеността със суровини от НЕГО!!!!!!!
08.08.2019 11:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети