Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Николай Габровски: Има и смъртни случаи на хора с антитела, няма да се справим без ваксина

Общество

Проф. Николай Габровски: Има и смъртни случаи на хора с антитела, няма да се справим без ваксина

Снимка:

Трябва да бъдем много предпазливи, нещата не са свършили, предупреди той

„Всичко, което научихме през тази година е, че няма да се справим с коронавируса без ваксина. Няма траен имунитет, дори хора, които са преболедували, могат да бъдат заразени отново“. Това посочи пред Би Ти Ви  проф. Николай Габровски – началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС. Трябва да бъдем много предпазливи, нещата не са свършили, предупреди той.

Вече след втората доза от ваксината трябва да сме защитени, уточни Габровски. 

"Ваксинирах се. Преди месеци се чудехме колко години ще ни отнеме изработването на ваксина, а сега имаме избор от 2-3-4 ваксини. За съжаление вече има случаи на повторно заразяване, както и на смъртни случаи на хора с антитела.  Добрата новина е, че имаме ваксина, че имаме избор, че има контрол, който можем да упражним във всеки момент - спазването на дистанция. Никакви странични ефекти не съм имал след ваксинирането", каза той.

Проф. Габровски уточни, че първата истинска вълна в България е била през октомври и ноември, когато е имало голям натиск върху болниците.

Но не се спазват достатъчно дисциплинирано мерките и е възможно две седмици след празниците да има повишаване на случаите, смята неврологът.  


Коментари (1)

Прав е проф.Габровски : До кога ще се обясняваме , че имунитетът при КОВИД 19 се дължи както на специфични антитела , така , още повече на КЛЕТЪЧЕН ИМУНИТЕТ !
30.12.2020 11:24 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още