Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Николай Витанов: 30 на сто от хората със симптоми не са регистрирани в официалната статистика

Общество

Проф. Николай Витанов: 30 на сто от хората със симптоми не са регистрирани в официалната статистика

Снимка:

Около 2,2 милиона души у нас имат защита срещу Covid-19 в момента

30 на сто от хората със симптоми на ковид не са регистрирани в официалната статистика, коментира пред БНР математикът проф. Николай Витанов. По думите му след като преминем през т.нар. „първичен пик“  на вълната от разпространението на коронавируса, ни очаква и т.нар. „вторичен пик“. Математикът посочи, че от миналата година досега са били изчислявани и количеството на хората - безсимптомни носители на вируса.

„Сега, обаче, хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Сега се взема предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня“, уточнява проф. Николай Витанов. Той е категоричен, че общият брой на вирусоносителите е още по-голям.

„Този брой се променя и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет, трябва да се добавят и имунизираните. Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу ковид в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно“, констатира математикът Според него това число ще намалява, а страната ще остане далеч от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна. Проф. Витанов е ваксиниран с две дози, но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема