Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Николай Витанов: Хората не се регистрират и скоро ни очаква нов пик на ковид

Общество

Проф. Николай Витанов: Хората не се регистрират и скоро ни очаква нов пик на ковид

Снимка:

Хората не се регистрират и скоро ни очаква нов пик на ковид, прогнозира пред БНТ математикът проф. Николай Витанов. Другите фактори, които действат в тази посока, са атмосферните условия, които се влошават, както и завръщането в големите градове след лятна почивка.

Математикът е категоричен, че началото на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик.

„Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик“, допълни проф. Витанов. Според него налагането на мерки може да предотврати този сценарий.

„Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започва да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат“, подчерта Витанов. По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Според математика кривата на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичния пик.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още