Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Николай Витанов: С ваксината ще смачкаме този вирус

Общество

Проф. Николай Витанов: С ваксината ще смачкаме този вирус

Снимка:

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките

„Ваксината е решението на пандемията и в математиката тя не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията.“Това каза пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. Той категорично заяви, че колкото повече ваксинирани има, толкова повече процентът намалява. Ако един човек се ваксинира, той предпазва близките си хора – средно 3- 4 човека, каза той като отново повтори, че той самият ще се подложи на ваксинация. 

По думите на математика, когато се ваксинират два милиона души ще започне да се усеща ефектът на ваксината, а при три милиона и половина проблемите ще бъдат решени. Вероятно към края на юни ще се усети ефекта от ваксините и към края на 2021 ще сме се справили с пандемията.

Рано е обаче да говорим за разхлабване на мерките, тъй като броят на активните случаи са много, изтъкна Витанов. Когато паднат под 50 хиляди, тогава властите могат да се замислят, но това със сигурност ще е селд празниците. 

Пълен локдаун за един месец ще свърши чудесна работа, според него. Мерките срещу кризата у нас са меки и дори либерални, по мнението на математика.

„Преди бяхме на долната врата, сега се качихме нагоре, видяхме какво пише на нея - че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре, но смъртността остава висока“, отбеляза проф. Витанов.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още