Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Огнян Кунчев: Прогнозата за 70 хиляди заразени на ден не се разминава

Общество

Проф. Огнян Кунчев: Прогнозата за 70 хиляди заразени на ден не се разминава

Проф. Огнян Кунчев: Прогнозата за 70 хиляди заразени на ден не се разминава - Tribune.bg

„Прогнозата от 70 хиляди заразени на ден ни се разминава, защото направихме прогноза. Бяха взети мерки. Все още има материал за вируса. Сметките, които сме направили дотук показват, че имаме изболедували не повече от 2 милиона от Омикрон.“ Това каза пред „България он еър“ математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Той добави, че ще имаме нов пик.

„Ще има пак покачване след 10-15 дни. Зависи какво ще бъде поведението на правителството. Ако махнем "зеления сертификат" и децата тръгнат на училище, той ще с вдигне много. Значи трябва да задържим определени мерки. Пак очакваме най-малко 10 хиляди души заразени за ден. Омикрон лесно се кара от повечето хора, но има малцина, от които се кара трудно. Ние имаме средна смъртност 70-80 души на ден, която е много голяма. Не мога да бъда оптимист. Трябва да ограничаваме броя на заразените. Ние имаме много голям брой на скрито заразени. Като ограничаваме заразените и скрито заразените, ние се справяме и със смъртността“, коментира проф. Кунчев.

Математикът обърна внимание, че трябва да се носят маски, защото са голям ограничителен фактор за разпространението на вируса.

„Затихване гарантирам на 100% през май месец. През топлите месеци е гарантирано. Но преди това няма гаранция. Ако не се ограничаваме, ще поддържаме тези нива на висок брой заразени. Младите хора трябва да са по-внимателни, когато общуват с възрастни хора. Сложете си маската. Носиш маска, за да не заразиш другите. Това е колективно поведение“, заяви проф. Кунчев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати