Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Овчаров: Ножът е опрял до кокала. В следващите седмици се очаква натиск за РС Македония

Общество

Проф. Овчаров: Ножът е опрял до кокала. В следващите седмици се очаква натиск за РС Македония

Проф. Овчаров: Ножът е опрял до кокала. В следващите седмици се очаква натиск за РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Ножът е опрял до кокала. В следващите седмици се очаква натиск за решаване на проблемите със Северна Македония. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров пред БНТ за подпалването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля.

В момента сваляме картите и натискът, който искаме да окажем, не е толкова върху ЕС, а върху нашите депутати и правителство да не променят позицията си, изтъкна проф. Овчаров и  призова правителството да чуе гласа на българските историци. 

Той бе категоричен, че българските историци ще убеждават европейските депутатите за правотата на българските искания. „Ето това представлява войнственият македонизъм. Ние искаме РСМ да влезе в ЕС, но за да го направи, трябва да изпълни определени критерии, настоя проф. Овчаров. Той дори се пошегува, че културният център можело да е подпален заради пътуването на българските историци  до европейския парламент в Страсбург”, каза той.

„Битката, която водим, не е за Северна Македония, ние водим битка за българската история. Ако ние приемем техните постулати за различни гледни точки, утре ще се наложи да обясняваме на нашите деца защо Самуил е македонски цар”, каза проф. Овчаров. 

Според доц. Ташев страната ни е закъсняла  с реакцията си от подпалването на културния дом. „Вкарването на нероформирано Скопие изглежда като губещо, но печелившият ход на България е да има съюзници, които да оказват натиск върху Скопие да се реформира. Тогава натискът, който се упражнява върху България, ще бъде насочен срещу Скопие”, обобщи експертът. 


Топ новини

виж още
Актуална тема