Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Петрова: Няма нужда от нови мерки, трябва интензивно ваксиниране

Общество

Проф. Петрова: Няма нужда от нови мерки, трябва интензивно ваксиниране

Снимка:

Всички ваксини гарантират по-леко протичане на болестта

„Мерките към момента са достатъчни, стига да се спазват. Трябва да има широка кампания по ваксиниране“. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова пред NOVA.

„Интензивното ваксиниране трябва да продължи, тъй като всички тези ваксини до момента гарантират по-леко протичане на болестта”, каза още тя.

На въпрос дали ваксиниран може да стане преносител на вируса, тя отговори: „Това все още се обсъжда и се разглежда. Счита се, че може, но учените нямат доказателства в никоя посока”.

„Надяваме се, че заради технологията, по която се произвеждат ваксините, то те ще могат много бързо да бъдат актуализирани, за да станат ефективни и срещу южноафриканския щам на COVID-19”, посочи проф. Петрова. И допълни: „Pfizer и Moderna вече работят в тази насока. Европейската агенция по лекарствата обеща ваксините срещу новите варианти да бъдат разрешени в много кратки срокове, тъй като това ще бъде само актуализация на вече одобрената ваксина”.

Относно разработването на българската ваксина срещу COVID-19, проф. Петрова коментира, че нейният прототип е готов, като сега са необходими средства, за да се произведат повече модели, които да се тестват. „Очакваме разговори с Министерския съвет. Всичко зависи от средствата, които ни се предоставят”, каза още тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още