Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Пламен Киров: Президентът е в неизгодна ситуация, затова се обърна към партиите

Общество

Проф. Пламен Киров: Президентът е в неизгодна ситуация, затова се обърна към партиите

Снимка:

След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да започне консултациите с партиите, преди да връчи първия проучвателен мандат. Няма срок, в който държавния глава трябва да приключи консултациите и да връчи първия мандат. Радев си дава сметка, че ситуацията е опасна и за самия него като кандидат на предстоящите президентски избори, и за самата държава, ако се отиде на поредни предсрочни парламентарни избори... Президентът е в неизгодна ситуация и затова се обърна към политическите партии, представени в парламента. Това заяви за БНР проф. Пламен Киров от юридическия факултет на Софийския университет.

Според него с навлизането в есенния сезон проблемите, които ще трябва да бъдат решавани от изпълнителната власт, ще стават все по-сериозни: „Ние ще навлезем във възел от проблеми, който не знам как ще разплетем“.

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, разликата с вота за президент ще е в рамките на две седмици, прогнозира конституционалистът и уточни, че служебното правителство може да се превърне в постоянно действащо само като политическо, излъчено от парламента и със същия състав.

Проф. Киров заяви, че машинното гласуване не нарушава конституционните права на гражданите, и допълни: „Има други неща, които нарушават принципа на равното избирателно право - по-изтъкнати кандидати на партиите се кандидатират в повече от един район. Това им дава голямо предимство пред други. Създава се една сигурност, че задължително определени лица ще бъдат избрани. Това се повтаря от 1991 година“.

По темата за искането ВСС да задвижи процедура за прекратяване на правомощията на главния прокурор проф. Пламен Киров коментира: „Има некомплектован ВСС. В съдийската колегия има две вакантни места. Има мандат в прокурорската колегия от квотата на Народното събрание. Мястото не е заето повече от година и половина. Мандатът на Инспектората е изтекъл. Парламентът трябва да гласува попълване на състава на ВСС. Сега предложението на министъра на правосъдието ще трябва да бъде гласувано от 22 души. Решението трябва да се вземе със 17 гласа "за". Това ми се струва трудна задача“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още