Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Радка Аргирова: Има скрита заболеваемост от ковид

Общество

Проф. Радка Аргирова: Има скрита заболеваемост от ковид

Проф. Радка Аргирова: Има скрита заболеваемост от ковид - Tribune.bg
Снимка:

Има скрита заболеваемост от ковид, коментира пред БТВ вирусологът проф. Радка Аргирова. По думите й мерки като маски, дистанция и дезинфекция вероятно ще се върнат към септември-октомври.

„Става дума за съвсем различен вариант на Омикрон. Това е нов вирусен вариант с подварианти - BА.4 и BA.5. Протича леко, но заразява. Искам да подчертая отново, че всичките мерки, които предприемаме, гледаме да бъдат против заболяването. Стратегията на вируса е да оживее, а за да оживее, трябва да се разпространява. Къде ще се разпространи - там, където е възможно, а именно - там, където няма резистентност от страна на организма“, уточни вирусологът. Тя допълни, че температурата на болния не достига 38 градуса, а симптомите са грипоподобни - много по-рядко постъпва загуба на мирис и вкус, а по-скоро втрисане, силно главоболие и силна уморяемост.

„Ваксини има - в заповедта на министерството са посочени за всяка област, в която може да се ваксинира“, изтъкна проф. Аргирова. Освен това от днес желаещите могат да си поставят втора бустерна доза.

Според проф. Аргирова боледуването от новия вариант на Омикрон продължава малко по-дълго и може да стигне до 2 седмици, докато човек се възстанови.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети