Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Общество

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Снимка:

Проф. Радка Аргирова посочи, че Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID – едногодишен, посочи пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. По думите й предстои да бъде издадена такава заповед.

„Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни“, коментира вирусологът. Тя отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта.

„Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани", уточни проф. Аргирова.

Относно постковид синдромът тя отбеляза, че най-честите оплаквания са сърдечни и белодробни усложнения, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават.

„Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика“, изтъкна вирусологът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема