Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Радка Аргирова: Сертификатите за антитела скоро може да се признават и в други страни

Общество

Проф. Радка Аргирова: Сертификатите за антитела скоро може да се признават и в други страни

Снимка:

В момента в СЗО и в ЕС се водят разговори дали сертификатите за преболедували, които важат в страна-членка, да се признават поне за общоевропейско ползване, съобщи за БНР проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.

Зелени сертификати от вчера могат да получат и български граждани, които не са ваксинирани, но след тестване показват, че имат антитела, например след преболедуване, което може и да е безсимптомно.

Сертификатът се издава от Националната здравно-информационна система, както за ваксинирани пациенти, но важи само в България.

„Подобни документи са въведени и в други страни.

Възприетите стойности на IgG в BAU/ml са приети от СЗО, като изравнителен показател. Нивото от над 150 BAU/ml IgG е десет пъти по-високо от референтната стойност, което показва, че човекът е защитен“, коментира проф. Аргирова. Тя призова хората, които миналата година са се изследвали за антитела, да не сравняват стойностите със сега приетите.

„През 2020 г. нямаше общоприет стандарт. Стандартът на СЗО се прилага от 2-3 месеца“, обясни вирусологът.

Цифрите от всяка лаборатория се преизчисляват, защото са различни в зависимост от използваните тестове.

Проф. Аргирова отбеляза, че ако след 3 месеца човек отново си направи тест, може да се ориентира за динамиката, с която губи антителата си.  


Топ новини

виж още

Актуална тема