Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Росен Стоянов: Билбордът, санкциониран от ЦИК, е творческо безсилие

Общество

Проф. Росен Стоянов: Билбордът, санкциониран от ЦИК, е творческо безсилие

Проф. Росен Стоянов: Билбордът, санкциониран от ЦИК, е творческо безсилие - Tribune.bg
Снимка:

Идеята на билборда е „някой да изгори в битката“, според професорът

Самото изпълнение, независимо дали е оригинална хрумка, или не, е плод на творческо безсилие от гледна точка на ефективност. Това коментира в интервю пред БНР проф. Росен Стоянов за предизборен билборд, заради който ЦИК наложи санкция на ПП.

"Подобен род комуникация в практиката наричаме "негативна" или "негативираща кампания". В това няма нищо лошо, особено в практиката на САЩ, но с едно условие – винаги и задължително някъде във видеозаписа или във визуализацията на билборд или на принт трябва да е описано, макар с малки букви, за сметка на кого, тоест, кой поема правните и етични последствия", каза проф. Стоянов, преподавател по политическа комуникация в частен университет.

И допълни:

"По-важното за мен в случая е, че с огромно учудване разбрах, че ЦИК е предприела действия по оценка на това визуализиране на политическа комуникация и то, основавайки се само и единствено на правна аргументация. Оттук нататък трябва да си зададем въпроса - дали ЦИК притежава експертизата да прави анализ, и то комуникационен, на тази визия и на това послание?".

Според него в Европа такъв тип билборд е проява на лош вкус - "да реализираш негативираща кампания". "Ние добре знаем, че има още един билборд, който е още по-скандален, по-скоро е в политическата ирония и шаржа, но още нямаме жалбоподател, буквално някой още не се е разпознал", каза проф. Росен Стоянов.

И обясни каква е целта на билборда: "Да мотивира, дори и през насмешката, своя твърд електорат и да демотивира онези, които са гравитиращи около твърдия електорат. Това е тип стереотипизиране, пропаганден тип техника, аз не бих я популяризирал, защото е неетично".

За проф. Стоянов е жалко, че някои политици използват в кампанията си "никога": "Когато си отрекъл някого, няма как след 2 месеца да обърнеш палачинката, но това го видяхме преди 9 месеца, и най-вероятно пак ще се случи. Не трябва да се горят мостове по този нелицеприятен начин".

Той призна "не мога да разбера липсата на прагматизъм у хора, които се занимават с политика".

"Когато заявяваш себе си като идеологически опонент и с противоположно мнение, когато описваш опонента си като чудовище, няма как да се чудиш, че все по-малко хора ти имат доверие", предупреди той.

И прогнозира, че може идеята на билборда е "някой да изгори в битката".

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати