Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Румен Драганов: Туризмът постигна върхов капацитет за Коледа и Нова година

Общество

Проф. Румен Драганов: Туризмът постигна върхов капацитет за Коледа и Нова година

Проф. Румен Драганов: Туризмът постигна върхов капацитет за Коледа и Нова година - Tribune.bg
Снимка:

По думите му тези 25 стотинки отстъпка за бензин са повлияли за вътрешния туризъм

Отчитаме над 700 хиляди пътувания по време на коледните и новогодишните празници. Това надхвърли прогнозата ни от 560 хиляди пътувания. Това заяви по NOVA News професор Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Според него България е една спокойна, мирна, тиха, зелена, чиста и културна дестинация с много добър туристически продукт, който е и на добра цена.

„Качеството на туристическия продукт е очевидно. Не отстъпваме по нищо на ЕС. Тази година създадохме много доволни туристи. Условията ни за туризъм са много добри”, подчерта той. 

По думите му туризмът е постигнал един върхов капацитет за Коледа и Нова година. „Задава се и един силен януари. Заетостите ще паднат леко, но в сравнение с 2022 година сме много напред. Имаме 10-процентен ръст спрямо 2019 година, когато имаме върхова година преди COVID”.

По думите му тези 25 стотинки отстъпка за бензин са повлияли за вътрешния туризъм.

„Тази година октомври, ноември и декември са силни месеци. Има ръст от общо 10 процента на туристите. Дойдоха и хора извън ЕС – САЩ и Япония. Пътуванията се отприщиха, самолетите са пълни и на Летище София има двойно повече самолети, отколкото по време на пандемичните години”, подчерта Драганов.

Около 70 хиляди българи са пътували в чужбина около коледните и новогодишните празници. По думите на Драганов за целия месец декември броят на пътуванията от България към други дестинации е около 400 хиляди.

Проф. Драганов добави, че най-предпочитани са били топлите места. Очакванията му са българинът да продължи да пътува активно зад граница и през януари. 

 

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети