Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Тодор Кантарджиев: До края на месеца ще има по 2500-3000 нови болни на ден

Общество

Проф. Тодор Кантарджиев: До края на месеца ще има по 2500-3000 нови болни на ден

Снимка:

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките сега не отговарят на написаното в плана. Когато има план, той трябва да се спазва. Но едни мерки дават ефект, когато са навреме". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред Bulgaria on Air.

Той е категоричен, че не е време за политически експерименти за сметка на здравето на хората. И подчерта, че 100 дни от управлението на министър Кацаров, не е направено нищо, за да отидат хората да се ваксинират.

"Като има ваксини - те трябва да се слагат, а не да стоят в хладилниците. Защото е доказано, че в хладилника ваксината не действа", коментира професорът.

Според него мерките за затваряне на 50% от държавната администрация и дистанционна работа ще има обратен ефект.

"Това дали няма да увеличи двойно повече опашките на хората, които чакат за смяна на регистрации на автомобили например. Хората от администрацията са притеснени как да въведат тези мерки за толкова кратко време. Криза не се управлява като се оставят заведенията да правят каквото си искат", категоричен беше Кантарджиев.

Той прогнозира, че до края на месеца ще има по 2500-3000 нови болни на ден.

"От началото на тази четвърта вълна не съм оптимист. Хора, ваксинирайте се, нито системата, нито мерките ще ви предпазят от заразата. Виждаме как младите започват да се разболяват, децата тийнейджъри боледуват с клинични прояви", алармира професорът.

И уточни, че все още не е изпуснат момента за безопасна ваксинация, когато рискът от заразяване между първата и втората доза ваксина е по-малък.

Проф. Кантарджиев отново припомни, че ваксинацията не предпазва от сигурно разболяване, но помага за по-лекото протичане на вируса и все още няма случаи на ваксинирани, които да са стигнали до апаратна вентилация.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още