Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Тодор Кантарджиев: Над 3 000 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината

Общество

Проф. Тодор Кантарджиев: Над 3 000 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината

Проф. Тодор Кантарджиев: Над 3 000 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината - Tribune.bg
Снимка:

България е една от развитите европейски държави, които нямат ваксинационна програма за варицела

3 159 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината. Това заяви за Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че болестта се явява много често в ранна детска възраст, а заболеваемостта в страната е висока, тъй като България е една от развитите европейски държави, които нямат ваксинационна програма за варицела.

По думите му с промяна на наредбата от есента на миналата година варицелата е включена в списъка на т. нар. препоръчителни ваксини.

„Ваксината за варицела е доста ефективна. Както повечето ваксини, които са в Европейските имунизационни календари, много рядко има странични, нежелани действия. Важното е детето в момента на поставяне на ваксината да няма температура. В някои държави ваксинират за варицела с едно убождане заедно с ваксината, която е за морбили, рубеола и заушка, т.нар. „четиривалентна ваксина, която се прави на 13-месечна възраст и на по-големи деца, за да е узряла имунната им система и да реагира“, посочи той.

Изключително важно условие е при поставяне на ваксината детето да бъде здраво, след което са необходими около три седмици, за да може организмът да посрещне инфекцията. Ако детето е заразено, то ще развие инфекцията в рамките на седмица до десет дни, което не е достатъчно за изграждането на имунен отговор при поставянето на ваксина, както е например при други инфекции, обясни проф. Кантарджиев. Затова ако детето е било в контакт с болно дете, родителите трябва да изчакат с поставянето на ваксина.

Проф. Тодор Кантарджиев отбеляза още, че ваксината се прави еднократно, като осигурява защита в много висок процент. В западните държави се прави и втора ваксинация в предучилищна възраст или на 13-годишна възраст. Тя обикновено се прави, ако някое дете не е реагирало с изграждане на имунен отговор, но не всеки организъм реагира на 100% винаги, допълни специалистът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати