Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата февруари и края на януари

Общество

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата февруари и края на януари

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата февруари и края на януари - Tribune.bg

„Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, съответно и заболелите са по-малко. Когато сме навън и на слънце, вероятността да се заразим е по-малка”, заяви проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ. 

Според него COVID-19 е отслабнал, той очаква проблеми през януари и февруари.

„От половин година замря процесът по правене на тестове у нас. Несериозно е. Слава Богу, че природата беше с нас и коронавирусът така отслабна, че не се мре. Който е болен да си стои вкъщи. Мерките за проветряване и миене на ръце не трябва да се занемаряват. Дано да няма натоварване на здравната система”, каза Кантарджиев. 

Пикът на грипа у нас се очаква януари и февруари.

„Няма нищо страшно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от тип А. За този вид грипове са лекарствата действат най-добре. Тези лекарства са достъпни от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско предписание и действат до 36 часа от заразяването”, добави той.  

„Грипът се различава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен период около 24 часа. Друго, което го различава е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха непродуктивна кашлица и става както е във вица – все едно те е газил влак“, заяви професорът.

Употребата на прахчета в този случай се борят срещу симптома, а не срещу вируса. „Докато лекарството, изписано от лекар, е срещу причинителят на инфекцията и не развиваш заболяването. Не бива да ходим без маска по аптеките и поликлиниките“, предупреди той.

По думите му се очаква пикът на грипа през януари.

„Рогата грипът ще си ги покаже февруари и края на януари. В момента по-силно разпространение има грипа в Румъния и в Гърция”.

„Респираторният синцитиален вирус е опасен за новородените, но боледуват и възрастните и то със засягане на бронхиолите - проводната система на долните дихателни пътища на белия дроб и обикновено три седмици се каля. Ако се смени характерът на кашлицата и секретът от носа и от това, което се изкашля, стане зелен, трябва да се консултирате с лекар, защото може вече да се касае за бактериална инфекция и е нужен антибиотик“, подчерта Тодор Кантарджиев.

„Полезни са инхалациите от водни пари със сода за хляб. Важно е въздухът в помещенията да е влажен, за да се оттича секретът от белия дроб. Пийте много вода, когато имате вирусна инфекция! Човек трябва да пие вода не само когато е жаден“, каза още той.

Засега ваксинацията за варицела е препоръчителна. 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети