Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Кантарджиев: Младите заразиха възрастните, очакваме увеличение на смъртността от COVID-19

Общество

Проф. Кантарджиев: Младите заразиха възрастните, очакваме увеличение на смъртността от COVID-19

Проф. Кантарджиев: Младите заразиха възрастните, очакваме увеличение на смъртността от COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да се очаква увеличение на смъртността от COVID-19 у нас. Това заяви за Радио „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Лично моето мнение, което винаги съм споделял, мнение и на медицинските специалисти от Националния оперативен щаб, че трябва да се очаква едно увеличение на смъртността от това заболяване. Преди месец в нашата страна боледуваха предимно млади хора, много малка част от тях попадаха в болници и още по-малка част от тях имаха нужда от интензивни грижи. В началото на юни, знаете, не беше изчакано още 2 седмици, за да бъдат потушени циркулиращите взривове в страната, а бяха заразени млади хора главно на групови събития. Говоря за балове, говоря за нощни заведения, говоря за футболни състезания с публика. Лошото е това, което предполагахме и винаги съм предупреждавал, че младите хора ще заразят своите по-възрастни родители, баби и дядовци. Засега и благодарение на факта, че поради известни обстоятелства бяха допуснати взривове при по-възрастни хора, именно на това се дължи необходимостта по-голяма част от заболелите да бъдат лекувани в лечебни заведения, а и една много по-голяма част имат нужда от интензивни грижи. Разбира се, това е очаквано и Министерство на здравеопазването прави каквото е възможно за най-доброто лечение, най-добрата организация на управлението на кризата в момента“, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му има ли човек нужда от лечение в болница, има ли човек с тази инфекция нужда от интензивни грижи, обикновено болничният престой е доста дълъг и за съжаление понякога е с фатален край.

„Разбира се, за това можете да попитате „специалисти“, които 4 месеца говориха и продължават да говорят, че това е една лека инфекция, така-онака, няма нужда въобще от болнично лечение, няма нужда от карантина. А смисълът на това, което правим в момента – Министерството, РЗИ, Националният център, всичките колеги лекари, които работят на този фронт – трябва да хващаме колкото се може по-рано болните хора, да виждаме техните контакти, за да можем да ограничим хората, които се предполага, че са заразени. Това е начинът за борба с тази инфекция, която никога не съм казвал, че е много опасна, много страшна и много убийствена, но все пак представлява риск за рисковите групи: за възрастните хора, хората с хронични заболявания и най-вече за хората с ракови и хематологични заболявания, както и за хората в имунен дефицит. Именно затова правим каквото можем, именно затова последните 3 седмици имаме едно число на репродукция около единица. Така че 10 души заразяват не повече от 11. Но това е благодарение на усилията, които медицинските работници правят, които всички правим вече месеци наред, и благодарение съзнанието“, категоричен е проф. Кантарджиев.

Според него въпреки, че над 800 души са вече в болницата, здравната система ще се справи.

„Често пъти в нашата страна и в исторически план, и сега медицината е била поставяна на изпитание. Мисля, че това е изпитание, колегите ми лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки, хората от Бърза помощ, от болниците, джипитата, ще успеем да се справим“, убеден е той.

По отношение на това какви са възможните варианти за развитие на инфекцията тази есен, проф. Кантарджиев заяви:

„Вижте какво, всичко това, което и колегите от щаба, и аз сме казвали, горе-долу се сбъдва, за разлика от това, което някои хора, които доста гласовито обясняваха, че вирусът ще изчезне май-юни, че се късат дипломите, ако инфекцията продължи, че няма нужда от карантина, няма нужда от PCR, говорят някакви глупости за игра на тестове. В България се стараем да правим това, което се прави в Европа и в развитите в медицинско отношение държави“.

„Ще ви кажа най-важното, че ако човек, който говори високо, е срещу теб и е болен, вероятността да се заразиш, ако контактуваш около половин час с него, е 90 %. Ако с маска контактуваш с такъв човек при същите условия, вероятността да се заразиш е 30 %. Ако човек има инфекцията в момента, но е с маска, вероятността да се зарази и здравият е 5 %. Ако двамата сте с маски и контактувате така, както съветват да се контактува във всички затворени помещения – с маски, вероятността да се заразиш е 1.5 %. Ако двамата сте с маски и единият е болен, но стоите на повече от 1 м разстояние, вероятността да се заразиш е 0 %. Това трябва да го разберат добронамерените хора в нашата страна. Разберат ли го, ще бъде по-лесно и за здравната система, а и така ще могат да съхранят собственото си и на семейството си здраве“, категоричен е директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Според него се прави голяма грешка в общественото пространство, че се дава се броят на PCR изследванията за денонощие, казват се новите случаи и се казва какъв процент от направените изследвания е това.

„Това е невярно. Положителните проби са много повече от ниските проценти, които се дават, защото това са на хора, които в момента се лекуват, на хора, които трябва да излязат от карантина. А знаете, излиза се от карантина с отрицателен резултат, защото не можем да рискуваме един вирусоотделител да пускаме в обществото. А иначе можем да си приказваме много ненаучни, манипулативни, спекулативни неща. В епидемиологията знаем какво е заразоносител, здрав заразоносител, той представлява опасност за общественото здраве“, заяви още проф. Кантарджиев.           


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

РУМЕН РАДЕВ, СЛУШАЙ И ИЗПЪЛНЯВАЙ, ИНАЧЕ ВЪН В СИБИР!!! НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ТВОЯТА АРМИЯ ОТ ПРОТЕСТИРАЩИ ТЕРОРИСТИ ДА РАЗНАСЯТ КОРОНА ВИРУСА ПО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИ УБИЙЦИ, ВЪН!!!
12.08.2020 18:45 / Отговор
Мила Само заплахи ръсите, да му писне на човек!
12.08.2020 18:56 / Отговор
ПИСНА МИ ОТ ЗАПЛАХИТЕ НА РУМЕН РАДЕВ, ВАСИЛ БОЖКОВ И ЦЯЛАТА РУСОФИЛСКА ТЕРОРИСТИЧНА ПАСМИНА ГЛЕДАЙТЕ БЕЛАРУС! СКОРО И В РУСИЯ
12.08.2020 20:29
Пияндето пак изпълзя. Заразените са в старчески домове, тъй като работещите там ,щъкат от едно работно място на друго. Пък и хигиената не е на ниво. Много заразени има и в медицинския персонал. Защо бърза помощ не ходят с предпазни облекла навсякъде? А за умиращите, повечето от тях са с придружаващи заболявания. Или имал черепно- мозъчна травма, и умрял от Ковид. Защо за влизащите в България, не се изисква тест, независимо дали са българи или чужденци.А в болниците се увеличиха цените на тази пътека, и нарастнаха болните.
12.08.2020 22:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети