Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Цветалина Танкова: Всеки втори човек с диабет не знае, че е болен

Общество

Проф. Цветалина Танкова: Всеки втори човек с диабет не знае, че е болен

Проф. Цветалина Танкова: Всеки втори човек с диабет не знае, че е болен - Tribune.bg
Снимка:

Захарният диабет е първото неинфекциозно заболяване, признато за заплаха за световното здраве, обяснява началникът на Клиника по диабетология

Днес е Световен ден на захарния диабет, който се отбелязва от 1991 година. Всъщност този ден от 2006 година се наблюдава от ООН, тъй като тогава, преди 13 години на 14 ноември бе приета резолюция на ООН, с която захарният диабет е първото неинфекциозно заболяване, признато за заплаха за световното здраве. Това заяви за Tribune.bg проф. Цветалина Танкова – началник на Клиника по диабетология в Университетската болница по ендокринология и ръководител на Катедра по ендокринология в Медицинския университет в София.

В Световния ден за борба с диабета в парламента беше измерена кръвната захар на народните представители, служителите и гостите на Народното събрание. Бяха раздадени и информационни материали.

„На този ден обикновено обединяваме усилията си за това да поставим проблема захарен диабет пред обществото. Да  повишим информираността на хората за заболяването, за последиците, които това заболяване може да има. Защо се налага това? Затова, защото диабетът е едно често заболяване“, допълни проф. Танкова.

По думите ѝ един от 11 възрастни на възраст между 20 и 79 години има захарен диабет.

„Тревогата е в това, че всеки втори човек с диабет не знае, че има заболяването. Именно поради това ние трябва да търсим активно това заболяване. Това правим и днес – скрининг за захарен диабет“, посочи проф. Цветалина Танкова.

Тя обясни, че обикновено скрининг се прави сред хора, които имат рискови фактори за диабет.

„Днес правим един малко по-масов скрининг, с който правим оценка на риска за развитие на захарен диабет у съответните хора. Съобразно риска предприемаме съответни мерки“, подчерта тя.

Проф. Танкова обясни, че ако човек е с нисък риск, може да прави изследвания веднъж годишно или дори по-рядко. Ако е с умерен риск, е хубаво да се проследява веднъж годишно. Ако е с висок и много висок риск, се налагат допълнителни лабораторни изследвания.

„Какво правим ние днес, правим скрининг на риска за диабет с един финландски въпросник, който е валидиран в България. С него се определя степента на риска. Днес ние добавяме и още едно изследване, което е Гликиран хемоглобин и комплексно с тези два подхода можем  да направим по-точна оценка на риска. Съобразно на това ще предприемем съответни мерки и в бъдеще за съответните хора, защото целта е да открием отклоненията в обмяната на глюкозата рано. Ако има диабет, той да се лекува рано, за да можем да отложим усложненията и проблемите, свързани с диабета“, категорична е проф. Танкова.

Тя отбеляза колко важна е превенцията в това отношение.

„Когато вече е диабет с усложненията, много малко можем да направим. Можем обаче да направим повече, когато превентираме заболяването, когато търсим в рисковите групи – „пред диабет“, „диабет“, когато имаме съответен подход за промяна в начина на живот, за по-здравословно хранене, за физическа активност. Понякога се налагат и медикаменти. 50% от всички случаи на диабет са предотвратими, затова ние правим тази кампания днес“, заяви проф. Танкова.

По думите ѝ в България в момента има различни статистики, които показват, че около половин милион души са със захарен диабет.

„Да не забравяме, че може би поне 200 хиляди не знаят, че имат това заболяване. Има и много хора, които са с повишен риск, с „пред диабет“. Така че проблемът е сериозен и практически няма семейство, което да не е засегнато от него“, каза още проф. Цветалина Танкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати