Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф. Витанов: Ако не регистрираме „Омикрон“ у нас до Никулден, няма да имаме проблеми до Нова година

Общество

Проф. Витанов: Ако не регистрираме „Омикрон“ у нас до Никулден, няма да имаме проблеми до Нова година

Снимка:

Очакванията на математикът са за пета вълна

България няма да се размине с нова вълна на короновируса, но новият щам най-вероятно ще настъпи у нас след Нова година. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов пред NOVA.

„Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, повишението няма да е по три, защото ваксинацията върви, така че ще е по-малко”, отбеляза той.

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме евентуално догодина“, каза още проф. Витанов.

„Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия“, обясни той.

По думите му, ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19.

„Все още базовото репродуктивно число е под 1, което означава, че макар и бавно в момента заразата се свива. При настаняването на Омикрон това ще скочи над 1, към 2 или дори над 2, това означава, че трябва да сме внимателни към области със скок на случаите“, подчерта проф. Витанов.

Той не очаква такъв развой в рамките на тази година у нас, макар и да не е изключен.

Според математика, той може да стане доминантен за около 3 седмици, след като навлезе в страната ни.

„Това означава, че там нещо става. При текущия вариант в момента имаме намаляване на случаите. Ако се увеличат – това означава, че там нещо се е появило. Тогава и Националният център по заразни и паразитни болести ще го засече. Въпросът е това да не се случи до Никулден“, посочи Николай Витанов.

„Не е добра новина за здравната система и работещите на първа линия, тъй като болниците няма да се разтоварят достатъчно и за по-дълго време, за да отдъхнат от четвъртата вълна. Вероятно към Рождество и новогодишните празници активните случаи ще паднат докъм 70 000, което не е и няма да бъде достатъчно, за да посрещнем спокойно следващата вълна“, коментира математикът.

Има забавяне да излекуваните в момента, сравнявайки числата на новозаболелите, приети, посочи той.

32 000 ще са жертвите на коронавируса у нас към Нова година, показва прогнозата на Николай Витанов. Той обаче не се ангажира с дългосрочна прогноза, тъй като тя е специалитет на хейтърите.  


Топ новини

виж още

Актуална тема